Vrede, är det av ondo?

Jag är en sådan person som inte blir arg så ofta men när jag blir det har jag svårt att kontrollera det. Jag minns jag blev arg på en kollega en gång som inte ville hjälpa till. Jag petade honom och slog nästan till honom. Jag bad senare om ursäkt och har senare tänkt att jag borde ha hanterat situationen med ord istället och förklarat vad jag förväntade mig av honom. Vet inte om det hade hjälpt men de hade varit en början. De kändes fel att vara arg men ibland behöver man det för att inse att något är orättvist. Man kan inte hjälpa att man blir arg men man kan hjälpa hur man reagerar. Jesus visade ilska när han slängde ut köpmännen ur templet som sålde offerdjur. Mitt hus ska vara ett bönens hus åt alla folk och ni har gjort det till ett rövarnäste, de var så Jesus sa. Jag vill påpeka att de är ett bönens hus för alla folk. (Markus 11:15-18) 

Vad var templet?

Templet var Judarnas heliga plats där Gud bodde. När Gud ledde judarna ut ur egyptiern och de var på väg genom öknen till de förlovade landet bodde Gud i ett tält och ledde sitt folk genom öknen genom att visa ett moln över tältet flyttade sig molnet flyttade alla i lägret. På så sätt tog de 40 år för att judarna att ta sig igenom öknen (2 Mosebok 40:33-38). När de nådde de förlovade landet reste långt senare kung Solomon ett tempel istället för ett tält. När Jesus dog revs förhängena intill tabernaklet som ett tecken att priset var betalt för våra synder och vi nu kan ha gemenskap med Gud utanför templet (Lukas 23:45).

Orättvisa

De var ju så att bara de ”renaste” djuren fick offras i templet det folket hade med sig dög helt enkelt inte de var ett sätt att få ut pengar av folket. De tog höga priser på djuren mer än de annars skulle vara värda och tvingade pilgrimer att betala dem. Marknaden var i den yttre ringen av templet där hedningar kunde komma och be till Gud så de gjorde den istället till en marknad. Denna orättvisa att pressa människor att betala för mycket och att de hindrade bön av ickejudar som gjorde Jesus så arg. 

Alltså Jesus blir arg över orättvisor

Jesus är felfri, det perfekta offret, därför måste de inte vara fel att bli arg ibland. Men enligt bibeln är också vredesutbrott ett tecken på andlig omognad (Galaterbrevet 5:20). Ordet på grekiska som användes för vrede var (thumos) som betyder plötsligt vrede som inte går att kontrollera, inte långt gången vreda (Enduring Word bibel kommentar). Jesus som varit vid templet innan åtminstone när han var barn måste ha vetat om företeelsen så han skulle ha kunnat planera sitt agerande. De låter när jag läser att han blev arg men ordet arg står faktiskt inte när jag läser om när Jesus drev ut handelsmännen. Men hade Jesus verkligen varit arg så hade han kunnat döda alla i templet med sin Gud kraft som fadern Gud gjort i gamla testamentet. Ungefär som när han dödade alla Egyptiska förstfödda (Exodus 12:29) eller när han brände ihjäl soldater för att skydda profeten Elia och bevisa att han var en äkta profet (2 Kungabok 1)

Sen till vrede

I Jakobs brev 1:19 står det att man ska vara sen till vrede alltså inte att man aldrig ska bli arg utan att man ska bli arg efter en lång tid om de finns något att bli arg över. På ett annat ställe står de att man får bli vred men att man ska kunna släppa sin ilska (Efesierbrevet 4:26)

Grips ni av vrede, synda inte! Tänk efter i era hjärtan på er bädd och var stilla. Sela

Psaltaren 4:5

De står även i Kolosserbrevet 3:8 att man ska lägga sin ilska åt sidan. Enligt en kommentar jag läste betyder det i de här sammanhanget att vi ska vara försiktiga med vad vi säger, jag tänker så att vi inte sårar någon med våra ord (Enduring Word bibel kommentarer). Alltså är inte vrede ont i sig men man ska inte bli arg fort och man ska vara försiktig med vad man säger.

Blir du arg ibland? Och av vad?

Se mina andra inlägg

Rädsla, vad är det bra för?https://creativemichaela.com/?p=655

Kärlek, är det ett verb eller ett adjektiv? https://creativemichaela.com/?p=649

Glädje, vad tyder det på? https://creativemichaela.com/?p=640


by

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: