Sorg, är det bra?

Jesus var en man som inte var rädd för att visa sin sorg

Jesus grät när hans vän Lazarus hade dött (Johannes evangeliet 11:35). Så han var ledsen fastän han visste att han kunde återuppliva honom. Gud sörjer alltså de dåliga som händer på jorden för att de är tragiskt även om de bara är temporärt. Under ett annat tillfälle då en liten flicka hade dött så sa han åt de professionella sörjande att inte gråta. Under Jesus tid brukade man hyra in professionella gråtare vid ett dödsfall för att sätta stämningen på begravningen (Markus evangeliet 5:37-39 och Enduring word bibel kommentarer). Under denna händelse sa Jesus till dem att flickan inte var död utan sov. Under en annat död som Jesus återupplivade var sonen till en änka som grät över sin döda son Lukas 7:12-14. Så Jesus visade medlidande till genuin sorg inte till dem inhyrda sorgearbetena.

Guds sorg

Vi har pratat lite om sorgen över en död men de finns ju även annan sorg som nämns i bibeln. Det står också att de finns Guds sorg i 2 Korinthierbrevet 7:9 som är en bra sorg, det står att Paulus gladde sig i deras sorg då de ledde till omvändelse. Sorg leder till ånger som leder till frälsning (2 Kor 7:10). Vad de hade gjort stod nog i ett brev mellan första och andra Korinthierbreven som vi inte har enligt bibel kommentarerna Enduring Word.

Kan sorg vara bra?

Enligt Salomo en stor kung i gamla testamentet var de bättre att leva i sorg än att leva i glädje. I predikaren 7:5-6 eftersom sorg är kopplat till vishet och glädje till dårskap enlig Solomon. Jag kan tycka att de är lite konstigt att de är bra att vara sorgsen, visst ibland är det bra att kunna uttrycka sina känslor de är bevis på att man bryr sig men att leva i sorg låter tungt. Om jag skulle välja mellan att vara vis och sorgsen eller glad och galen då är jag nog hellre galen.

Till alla dem som sörjer lovar Jesus att torka varje tår Uppenbarelseboken 21:4.

Har du något som tynger dig?

Se mina andra inlägg

Vrede, är det av ondo? https://creativemichaela.com/?p=662

Rädsla, vad är det bra för?https://creativemichaela.com/?p=655

Kärlek, är det ett verb eller ett adjektiv? https://creativemichaela.com/?p=649


Posted

in

, , , , ,

by

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: