Guds löften, del 1

Gud har lovat människor många saker som att inte förbanna marken och döda allt levande som i berättelsen med Noah (1 Mosebok 8). Men vad mer har Gud lovat?

Vad lovar Jesus om livet?

Jesus säger i Matteusevangeliet 11:28-30 att hans börda är lätt. Han säger inte att det inte finns någon börda men att den är lätt. Han säger att om vi tar på oss hans bördor så kommer våra själar finna ro. Det är som att jobba tänker jag, jobbar man för mycket och har de för stressigt blir de inte bra, men det blir inte heller bra om man inte jobbar alls för de mår man inte heller bra av. Jag tror de är därför de står att bördan är lätt för det är de bästa.

En gång när Jesus pratade om pengar sa han att vi inte ska bekymra oss om världsliga saker som vad vi ska äta och dricka eller vad vi ska klä oss i (Matteus 6). Han sa att:

“Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: Inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer ska han då inte klä er? Så lite tro ni har!”

Matteus 6:28-30

Jag tänker att detta skrevs då världen var mycket fattigare och då var sådana nödvändigheter mycket mer oroande. Även då säger Jesus att vi inte ska oroa oss för Gud har en plan. Jag tror att de inte alltid blir som vi tänkt oss eller som vi hade önskat men i slutändan om man tror på Jesus och Gud hamnar man tillslut rätt.

Vad lovade Jesus skulle hända med dem som tror på honom?

Själva grundtanken bakom att Jesus kom vara att vi skulle få leva. Där liv definieras som gemenskap med Gud. Det kan ses i Johannes 8:12 där Jesus säger:

“Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

Johannes 8:12

Här menar Kyrillos av Alexandria (översättning i Evangeliets ljus) att Jesus menar att om man följer hans bud så ska man inte vandra i mörker utan få ledning till det eviga livet. 

Ett annat exempel mellan Jesus och liv är när Jesus säger till den samariska kvinnan som skulle hämta vatten i hettan:

“Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom ska aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger blir en källa i honom med vatten som flödar fram till evigt liv.”

Johannes 10:13-14

Det finns även Johannes 6:35 där Jesus precis har matat 5000 män med 5 bröd och 2 fiskar där säger Jesus att han är 

livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.”

Johannes 6:35

Man kan bara ha liv alltså gemenskap med Gud genom Jesus då det står att Jesus är “vägen sanningen och livetJohannes 14:6. Det stär även att:

“Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.”

Johannes 3:16

Evigt liv, alltså evig gemenskap med Gud inte att man aldrig kroppsligen ska dö. För de vet vi nog alla att även om man är kristen kan man kroppsligt dö. 

Avslutning

Alltså Gud har lovat en hel del saker från att underlätta våra bördor till att ge oss liv. 

När jag började skriva den här texten blev den alldeles för lång så jag beslutade mig för att dela upp den i minst 3 delar. Så fortsättning följer 🙂

Andra texter

Att döma och att straffa – CreativeMichaela

Du måste finnas – CreativeMichaela

Källor

Evangeliets ljus kyrkofädernas skrifttolkningar (2002) Svensk översättning av Olof Andren.

Kyrillos av Alexandria, Utläggning av Johannes evangelium PG 73:773-777

Enduring Word bible commentary https://enduringword.com/#commentary 2022-11-19


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: